Ik heb Sogyal Rinpoche voor het eerst ontmoet in 1980 en tien jaar lang zijn lessen gevolgd. In 1990 heb ik definitief afscheid van hem genomen. Zijn gedrag en dwang om te doneren klopten voor mij niet meer. Het verbaasde mij dan ook niet dat in 1995 de eerste beschuldigingen van seksueel misbruik en gewelddadig gedrag openbaar werden. Een opvoeding in een klooster vrijwaart je daar blijkbaar niet van.

In 2017 is Sogyal Lakar Rinpoche teruggetreden als spiritueel leider van Rigpa. De beschuldigingen namen toe en de Dalai Lama distantieerde zich. Op 28 augustus 2019 is Sogyal op 72jarige leeftijd overleden of zoals boeddhisten zeggen 'in het paranirwana overgegaan'.

Hoe dan ook, Sogyal Rinpoche is mijn eerste leraar. Door zijn lessen ben ik me gaan verdiepen in het boeddhisme en meditatie. Dat heeft mij grond onder mijn voeten en evenwichtigheid in mijn leven gebracht.

Ten tijde van deze lessen in Londen was Sogyal nog een onervaren leraar en wij onervaren mediteerders. Alles was nog fris en schoon als in een 'beginners mind'. Daarom vind ik deze lessen nog steeds uitermate geschikt voor wie op een degelijke manier willen leren mediteren.

De lessen uit “Hoe feitelijk te mediteren” zijn in 1977 samengevat en gepubliceerd onder de titel 'Visie, meditatie en handeling' door Orgyen Cho Ling, Tibetaans Boeddhistisch Studie en Meditatie Centrum, Londen. Vertaald door Marja Jongejan en Erik Hoogcarspel

Nabewerkt door Hans van Zanten/Orgyen Dhonden en heruitgegeven in 2015 door ZanZen | Meditatie die werkt.


Boeddhisme: voor de serieuze beoefenaar

Veel westerse mensen die een spiritueel pad willen volgen voelen zich aangetrokken door oosterse filosofie en levenswijze en zijn in het bijzonder gefascineerd door meditatie. Meditatie is bijzonder krachtig maar ook heel subtiel. Daar zijn veel misverstanden en waanideeën over. Veel mensen zien Boeddhisme als iets exotisch en ‘te gek’ maar onmogelijk om te betrekken op hun dagelijkse leven.

  • Sommige mensen hebben een mentale weerstand tegen meditatie omdat ze denken dat het iets spiritueels of zelfs religieus is en het daarom alleen voor mensen is die ‘heilig’ en ‘goed’ willen worden. Daarom wijzen zij het volkomen af.
  • Anderen worden aangetrokken tot meditatie omdat ze het zien als een extatische geestestoestand waarbij alles zalig, extatisch en bewustzijn veranderend is. Dus dromen zij er op weg.
  • Er zijn ook mensen die netjes zijn en oprecht, die mediteren zien als een erg rigide geestelijke discipline. Voor hen wordt mediteren bijna een militaire oefening.
  • Dan zijn er mensen die mediteren beoefenen als een soort intellectueel tijdverdrijf, een hobby of een emotionele steunpilaar, maar zonder echte betrokkenheid.
  • Hoe zie jij zelf?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!