Beeldcultuur: De Nederlandse Maagd

Hans van Zanten | Leestijd: minuten

september 18, 2023

Blog Basis zonder sidebar
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Beeldcultuur: De Nederlandse Maagd

Beeldcultuur: De Nederlandse Maagd


Hieronder vind je een link om het e-boek te downloaden. Het is te geef en bedoeld om je te kunnen voorbereiden op de Jansbeek Lezing van 11 oktober a.s. in De Waalse Kerk. De spreker is Toine van den Hoogen, emeritis hoogleraar van de Radboud Universiteit. Meer kun je lezen op de website van Jansbeek ekklesia. Maar ook als je niet naar die lezing gaat kun je het e-boek lezen en downloaden.


Alle mensen die zo genereus zijn geweest om een kleine bijdrage over te maken bedank ik ik van harte. Omdat mensen in het breed overleg van Jansbeek ekklesia een kleine bijdrage niet gepast vonden heb ik het e-boek nu gratis beschikbaar gemaakt voor iedereen.

Het e-boek voor Jansbeek Ekklesia is:

"Beeldcultuur, verdieping in de spirituele beeldtaal''


Op zoek naar artikelen over beeldcultuur in spiritualiteit, kwam ik een leuke verrassing tegen in de Online Bibliotheek. Een leuk verhaal over De Nederlandse Maagd, bijna een anachronisme, van Lina van der Wolde. Nog een redelijk recent boek, want van 2021. Met grappige tekeningen van Karel Kindermans. Uitgave De Walburgpers.


Als overweging geef ik hier de inleiding weer die Lina van der Wolde schreef:

"Op een dag komt er een beeld op mijn pad dat mij lang voor ogen blijft staan. Het toont een stoere jonge vrouw op een steigerend paard. Ze heeft het publiek aangesproken, honderd jaar geleden, op een affiche dat een sporttentoonstelling aankondigt. Het affiche bevindt zich in de collectie waarvoor ik werk.


De vrouw is niet zomaar een amazone met attributen die haar Nederland laten symboliseren, zoals de rood-wit-blauwe vlag en oranje wimpel. Het is een prachtig beeld van een geëmancipeerde vrouw, althans zo zou je het kunnen opvatten met een hedendaagse blik. Het beeld maakt mij nieuwsgierig naar de vrouw."

Een interessant begin, zeker in onze  'woke' tijd waar emancipatie een gewaagd woord is . De vrouw in X (voormalig Twitter)  op het schild hijsen zou waarschijnlijk een hoop smerige reacties oproepen die dan weer aanleiding geven tot 'cancelen'. Laten we verder lezen.

"De zoektocht naar haar levensverhaal is lang en meandert door de eeuwen. Ik kan alvast verklappen dat ze niet altijd het prototype van de stoere vrouw is; niet de amazone op het steigerend paard. In de huidige tijd kan ze brutaal zijn en provoceren. In het verleden is ze vaker een wijze vrouw die meebeweegt met de roeringen van haar tijd.


Soms houdt ze zich gedeisd, beweegt niet en laat het wereldgebeuren om zich heen woelen. Haar geschiedenis kent behoorlijk wat strijdtaferelen. Maar bij haar bron wordt het stil en rustig. Daar heerst het hogere leven. Daar zijn ongerepte bossen met wonderlijke dieren. En daar bevindt zich bij een heldere fontein een bijzondere vrouw."

Wow, wat een cliffhanger. Wie zou de vrouw zijn?  De zoektocht van Lina start in onze huidige tijd, Dan bladert ze terug, eeuw na eeuw. We bekijken haar verzameling cartoons, tekeningen, foto's, prenten, affiches en boekcovers. Wat een rijkdom aan geïllustreerd materiaal! Het leuke is dat met die 'verbeelding' de Nederlandse Maagd steeds in een andere gedaante verschijnt. Uiteindelijk, dan toch, toont ze zich in haar ware gedaante. En dat is niet bepaald een yoga-moeder, kan ik verklappen. Het boek van Lina van der Wolde is hier verkrijgbaar.

​De wereld telt op dit moment 8 miljard mensen en zal naar verwachting naar 10 miljard groeien. Hebben we dan wel genoeg

verder lezen

Gezonde spirituele ontwikkeling Een gezonde spirituele ontwikkeling is pas mogelijk met een geaarde persoonlijkheid. Zonder grond wordt spiritualiteit zweverig, illusoir en blijft ze

verder lezen
>
Success message!
Warning message!
Error message!