Dharma Post

Blog Basis zonder sidebar
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Gezonde spirituele ontwikkeling

Gezonde spirituele ontwikkeling

Hans van Zanten
december 5, 2023

Bedankt dat je meedoet!

Gezonde spirituele ontwikkeling 

Een gezonde spirituele ontwikkeling is pas mogelijk met een geaarde persoonlijkheid. Zonder grond wordt spiritualiteit zweverig, illusoir en blijft ze steken in magisch wensdenken.


Met spirituele ontwikkeling bedoel ik juist dat vermogen om alle mensen, alle levende wezens, de hele kosmos uiteindelijk te omarmen in onvoorwaardelijke liefde met mededogen en wijsheid. Dan brandt het Licht van Binnen op volle sterkte. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet.


Mindfulness en Liefdevolle Vriendelijkheid

Zoals een moeder aandacht heeft voor ál haar kinderen, zo kunnen wij aandacht hebben voor alle levende en voelende wezens. Liefde, mededogen en menselijkheid zijn afhankelijk van ons vermogen deze aandacht te hebben.


Het slechte nieuws is: dat vermogen is er niet ineens. Het goede nieuws is: het ontwikkelt zich meestal op natuurlijke wijze.

We beginnen ons leven met onbewuste aandacht voor ons lichaam dat eten en drinken, energie nodig heeft en moet ademhalen. Daarna breiden we onze aandacht uit, naar ouders, naar gezin, naar vrienden en vriendinnen. We moeten wel, we kunnen niet zonder. 


Eerlijk gezegd doen we dat dus aanvankelijk eerst voor onszelf, we worden er beter en steviger van. Dat hoort ook zo, we ontwikkelen op die manier onze persoonlijkheid met een eigen karakter, kwaliteiten en ook ongemakkelijke tendenzen. 


Liefdevolle vriendelijkheid is de methode om die tendensen te ontmantelen. Bijvoorbeeld: ontdek wanneer je boos wordt nog voordat je het eruit gooit. Zet dan die woede om in positieve kracht en scherpe helderheid.


Onze intentie

Met mediteren hebben wij de intentie om die spirituele weg in onszelf te gaan en verder te ontwikkelen.

Dat doen we door:

  • ons te trainen in aandacht: meditatie en mindfulness
  • inzicht te krijgen in de ontwikkeling van spiritueel leven
  • herkennen van onze overlevingsstrategieën in ons lichaam, gevoelsleven en denkpatronen
  • het helen van oude wonden die ook nu nog, bewust of onbewust, pijn doen.

Hier kun je jouw opmerking plaatsen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

​De wereld telt op dit moment 8 miljard mensen en zal naar verwachting naar 10 miljard groeien. Hebben we dan wel genoeg

verder lezen

Gezonde spirituele ontwikkeling Een gezonde spirituele ontwikkeling is pas mogelijk met een geaarde persoonlijkheid. Zonder grond wordt spiritualiteit zweverig, illusoir en blijft ze

verder lezen
>
Success message!
Warning message!
Error message!