Mediteren op Innerlijke Grote Vrede

Hans van Zanten | Leestijd: minuten

oktober 26, 2023

Blog Basis zonder sidebar
 • Home
 • >
 • Blog
 • >
 • Mediteren op Innerlijke Grote Vrede

Las Lloronas | Entre La Sal

Rust in natuurlijke grote vrede, een meditatie instructie. 

Ik heb mij aangeleerd om zowel in mijn meditatie als in het dagelijks leven steeds terug te keren naar de zin ‘’Rust in natuurlijke grote vrede’’. Met die natuurlijke grote vrede wordt het Zijn voorbij alle Zijn bedoeld, Boeddhanatuur. Om iets daarvan te proeven heb je diepe meditatie nodig en de ervaring van licht en straling zoals mensen die over een bijna-dood ervaring vertellen. Hoe werkt dat?

 • Zorg bij voorkeur voor een meditatieplek waar je niet al te zeer afgeleid wordt. Ga gemakkelijk zitten, wel of niet op een kussentje, dat maakt niet uit, als je maar een actieve zithouding aanneemt.
 • Je kunt een boeddhabeeldje voor je neerzetten, een kaars, Byoncé in haar Godin Oshun outfit, of helemaal niets. Niet vanwege verering maar als hulp om je te kunnen concentreren en bij de les te blijven.
 • Begin met in jezelf de zin uit te spreken ’Rust in natuurlijke grote vrede’ Niet in ‘de’ grote vrede, want ‘de’ duidt op een object terwijl het om een zijnstoestand gaat. Laat terwijl je deze zin uitspreekt die rust over je heen komen.
 • Herinner jezelf er nu aan dat alles wat in je Geest verschijnt, alles waarvan je bewust wordt, een projectie is die door je Geest wordt weerspiegeld. Sta daar even bij stil. Elke keer dat je afgeleid wordt, keer je terug naar ‘’ Rust in natuurlijke grote vrede’’.

  Lees eventueel deze tekst ‘’De Koekoek van Bewustwording’’, een tekst uit de tiende eeuw, in de 20ste eeuw gevonden in een van de grotten van Dunhuang:

  De verschillende verschijningen zijn non-duaal van aard
  zonder dat ze ook maar enige uitwerking hebben.
  De wijze van alle zaken kent geen conceptualisering
  maar manifesteert zich in verschillende vormen: Die zijn alle goed.
  Omdat alles al gedaan is, geef de kwaal van het steeds maar zoeken op
  En blijf waar je bent zonder enige moeite te doen


 • Verschuif je aandacht nu lichtjes naar wat er in je omgaat. Welke projecties worden nu weerspiegeld, gedachten, gevoelens, indrukken, irritaties, ongeduld, stress, pijn, luchtigheid, beweging? Realiseer je dat het allemaal projecties zijn.

De kunst is om je aandacht zo te trainen dat je afstand kunt scheppen tussen al die projecties/objecten die verschijnen op het scherm van je Geest en je bewustzijn. Normaal ‘hecht’ je bewustzijn zich aan een gedachte of gevoel, je aandacht raakt daarin gevangen.

Voorbeeld: Een motor komt voorbij. Die geeft letterlijk een indruk op je oren. Die indruk komt op je Geest terecht als gewaarwording. Je (oor)bewustzijn pakt de indruk op en geeft er als een soort Google Search een beeld en woord bij: ‘motorgeronk’. Nu is je aandacht vol bij het ‘motorgeronk’ en reageert daarop in positieve of negatieve zin. Je zit gevangen in de projectie.

 • Blijf alert. Merk op wanneer je reageert op een indruk, meegaat in een gedachte of aan een gevoel blijft haken. Zoek niet naar een verklaring, naar een begin of eind. Laat los en ‘rust in natuurlijke grote vrede’. Dat helpt om een scheiding aan te brengen tussen je bewustzijn en de indrukken. Een indruk blijft op deze manier een neutrale indruk en wordt geen projectie, geladen met emoties en denkbeelden. Je bewustzijn blijft vrij en open.

In eerste instantie sta je misschien verbaasd dat het zo druk is in je hoofd. Gedachten en indrukken schieten voorbij als wolken in een storm. Die drukte is er de hele dag, alleen heb je het te druk om er aandacht aan te schenken. In de rust van meditatie valt het je nu op.

Door de dag heen draaien de meeste mensen op hun grove zintuiglijke bewustzijn dat cultureel en genetisch geprogrammeerd is. In de rust van meditatie kun je wat afstand nemen. Je bewustzijn reageert minder op de indrukken uit de innerlijke en uiterlijke zintuiglijke wereld, raakt minder strak gebonden, wordt wat ruimer, transparanter en subtieler. Hoe merk je dat?

 • Naarmate je dieper in de meditatie zakt raakt de stroom van indrukken op de achtergrond. Het wordt stiller en stiller. Dat heet formeel meditatieve absorptie; je wordt a.h.w. opgegeten door de meditatie. Je kunt dan het beste wat licht en zachtjes ademhalen terwijl je je opmerkzaamheid op een ontspannen manier alert houdt. Het voelt alsof je in een soort niemandsland terecht komt, een vacuüm waar niets is.
 • Dat vacuüm is nog niet de straling van je geest. Het is de ruimte tussen twee kralen aan een ketting vol gedachten. Die ruimte maakt wel mogelijk dat de straling van de Geest nu kenbaar en ervaarbaar kan worden, afhankelijk van jouw oefening om langer in die ruimte te verblijven. De ‘’Natuurlijke Vrede’’ mantra is daarbij je grote hulp. Oefen dat nu ook even.
 • Wanneer je de Geest ervaart verandert je stemming, je voelt je licht, vreugdevol, gelukkig, in liefde. Pas wel op, je kunt dat niet afdwingen of vastpakken. Laat het proces haar werk doen.
 • Kijk niet vreemd op als je weer terugvalt in je grove bewustzijn. Dat is vooralsnog onvermijdelijk. Maar je weet nu de weg. Hopelijk versterkt dat je motivatie om van mediteren een onmisbare gewoonte te maken.
 • Sluit je meditatie af met het opdragen van de vrucht van deze meditatie aan het geluk en welzijn van jezelf, je dierbaren, alle mensen voor wie het leven zwaar valt en alle levende en voelende wezens.
 • Blijf nu nog even in alle rust zitten en neem die rust mee in wat je verder gaat doen.

Rest in Natural Peace  | Invocatie door Sogyal Rinpoche en Rigpa Sangha

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien ook leuk om te lezen

De monnik en de leraar

Gezonde spirituele ontwikkeling

Gezonde spirituele ontwikkeling Een gezonde spirituele ontwikkeling is pas mogelijk met een geaarde persoonlijkheid. Zonder grond wordt spiritualiteit zweverig, illusoir en blijft ze . . .

Verder lezen

Mahamudra of Dzogchen?

Volg ik de methode van Mahamudra of die van Dzogchen?  Hoewel zowel Mahamudra (het grote zegel) als Dzogchen (De grote perfectie) voortkomen . . .

Verder lezen
>
Success message!
Warning message!
Error message!