Mediteren

Persoonlijke reflecties

(Spring hier direct naar de meditaties verderop.) 


Wat ons motiveert

Onze intentie is bewust te ervaren wat in ons leven altijd weer plaatsvindt: het innerlijk proces van ultieme menswording dat uitmondt in het Grote Hart van allesomvattende Liefde en Wijsheid dat wij zijn.


Op alledaags niveau speelt dat proces zich onbewust af als ons streven naar geluk, naar meer en beter, naar kennis, naar een arm om ons heen, naar ons geliefd te weten en als alles wat het tegendeel daarvan is. Dat streven lijkt nooit op te houden. Het brengt net genoeg om eventjes gelukkig te zijn. Het hebben van de zaak is meestal het einde van het vermaak, wordt zo treffend gezegd.


In de meditatieoefeningen leren we om ons onbewuste alledaagse leven waar te nemen en te beleven vanuit ons innerlijk weten en ons diepste verlangen. We worden bewuste mensen die weten wat hun gedachten en emoties met hen doen, die doorzien hoe je verder van huis kunt raken of juist thuis kunt komen. We worden stevige mensen die niet snel van hun stuk raken, een steun voor anderen, liefdevol, spontaan en to-the-point.


Tijdens de meditaties laten we innerlijk, natuurlijk ervaren voorgaan op analytisch overdenken, alhoewel beide nodig zijn. Ons weten ontwikkelt zich door wat in een tekst wordt aangereikt, in stilte kan indalen en waarvan we de ervaring daarna kunnen verwoorden en met elkaar delen, of niet. We zijn daar vrij in.

Afscheid van de meditatiekring Rheden

Mourier c'est partir un peu.


Samen mediteren in elkaars aanwezigheid is onmiskenbaar een kostbaar geschenk. Dit hebben we gedaan vanaf 2015. Najaar 2023 gingen we ook nog samen mediteren in de Oude Dorpskerk van Rheden. Niet alleen een prachtplek maar ook een oude krachtplek. Het bleek de laatste keer te zijn.

 

Aan alle goede dingen komt een eind. Begin dit jaar zaten we met jassen aan en dekens om ons heen te verstijven. De verwarming in het kerkje stond weliswaar op 12 graden vanwege het oude orgel. Maar dat bleek te koud voor ons. We voelden ons als kluizenaars in de Himalaya. Maar die zijn daar geboren en wij niet, dat maakt een verschil. We hebben nu besloten om dat niet weer te doen en onze gezondheid te ontzien.


Daarmee komt aan 8 jaar samenkomen een eind. Toch valt dat ook samen met het verlangen om mijn laatste levensfase meer in stilte door te brengen en veel minder actief naar buiten toe te zijn. Een onverwacht overlijden van schoonzus Helene geeft dan net dat duwtje om aan dat verlangen gehoor te geven.


Ik zie uit naar veel lezen, schrijven en zo nu en dan een video opnemen. Dus helemaal verdwijnen zal ik nog niet.  Je kunt met me verbonden  blijven door mijn blogbrief Dharma Weekly en mijn Facebook en/of Instagram pagina. Dat zal ik fijn vinden. 


Dank jullie die voor alle jaren samen mediteren, bedankt Jos en Jetty voor het organiseren en Rita voor je goede zorgen. En dank alle anderen die ieder op de eigen wijze zich inzetten voor een wereld van liefde en mededogen.


Een warme groet en blijf gezond.

18 november 2023
Hans Orgyen Dhonden van Zanten


Onze Meditaties door de jaren heen

>
Success message!
Warning message!
Error message!