De weg van je Hart

de Rust die je zoekt, de Wijsheid van het Weten


Waar draait het om bij De Luie Boeddhist?

foto van manuel-meurisse-unsplash

Mijn Kralingen 1970 moment

Ik ben op Nederlands eerste en beroemdste popfestival. Het is een zwoele zomernacht en de klanken van Pink Floyd zweven door de beginnende ochtendschemering.

Ik zweef mee op die ijle, betoverende golven en voel me uit mijn lichaam glijden en oplossen in, ja, in wat? Licht, helder licht, een tintelende energie.

Piekervaring

Ik zie dat nu als een piekervaring die mij ontvankelijk heeft gemaakt voor spiritueel leven. 10 jaar later ontmoet ik de Tibetaanse leraar Sogyal Lakar en begin ik aan de boeddhistische weg die geen gemakkelijke zou zijn.

Ik vertel dit omdat je drie dingen nodig hebt om aan een spirituele weg te beginnen.

 1. De eerste is een gezonde persoonlijkheid. Ik bedoel daarmee dat je met beide benen op de grond staat, ook al heb je dikwijls je twijfels of zit het leven je tegen. We hebben allemaal zo onze streken en neigingen waarmee we ons beschermen. Maar als je teveel angst hebt of te depressief bent, werk daar dan eerst aan voordat je aan spiritualiteit begint.
 2. De tweede is ontvankelijkheid. Ergens, een keer, wordt je geraakt. Dat is een uitnodiging. Je weet vanaf dat moment dat er meer is tussen hemel en aarde omdat je dat zelf hebt gevoeld. Soms, zoals bij mij, kan het een tijdje duren voordat je ingaat op die uitnodiging. Je ontvankelijkheid moet dan nog groeien.
 3. De derde is standvastigheid. Ik bedoel daar geen discipline mee of een strakke levensstijl. Standvastig betekent dat je niet loslaat. Je neemt een wilsbesluit dat je gehoor geeft aan deze roep van je hart. Je gaat ermee aan de slag binnen de omstandigheden waarin je leeft. Maar je laat niet los.

Jezelf te leren kennen

Je kunt die spirituele weg, inclusief meditatie, alleen gaan. Maar dat zou ik je niet aanraden. Zoals Sri Sri Ravi Shankar zegt: ''Spiritueel leven is hard werken."  Zo is het ook hard werken om jezelf te leren kennen. Met jezelf bedoel ik dan de mens die zich ontworstelt, die in jouw persoon tot werkelijkheid kan worden en een steun voor anderen is. Wat hulp onderweg is dikwijls heel erg welkom kan ik je zeggen. Wat is die hulp?

Het gaat niet om mindfulness en meditatie!

Wakker schudden, uitdagen, volhouden en op de goede weg blijven.

De meeste mensen gaan mediteren om te ontspannen of doen het omdat hun hoofd maar blijft malen. Dat is natuurlijk prima, ik heb daar niets op tegen.

Maar je kunt net zo goed andere methoden gebruiken om dat te bereiken zoals naar klassieke muziek luisteren, een rustige wandeling maken of specifieke andere techniek. Doe wat jou helpt!


Meditatiejunkie

Miguel Farias, meditatiejunkie en psycholoog uit Portugal in weekblad Vrij Nederland: 'Steeds meer mensen zweren bij mediteren en zijn niet langer beducht hiervoor uit te komen.

Noem het ‘mindfulness’, zodat de boeddhistische context wegvalt, en je hebt een recept voor populaire workshops, cursussen, bestsellers en apps. Dat is geen marginaal verschijnsel meer.' Er zijn inmiddels duizenden meditaties op internet te vinden.


'Maar' zegt hij ook 'Onze veronderstelling dat het alleen maar goed kan zijn, is simpelweg niet juist. Je kunt ook verdwalen. Laten we niet vergeten dat meditatie in de oosterse spirituele traditie nooit is bedoeld om mensen kalmer en meer ontspannen te maken. Meditatie was bedoeld om mensen op te schudden en uit te dagen te zijn wie ze werkelijk zijn. Mediteren was en is nooit bedoeld om een by-pass zijn, een zoethoudertje.’ 

Wake up, Grow up, Clean up, Show up

Persoonlijke ontwikkeling

Wake up, Grow up, Clean up en Show up zijn vier noodzakelijke gebieden, 4 essentials van persoonlijke ontwikkeling, ontleend aan Ken Wilber, Amerikaans filosoof. Vrij vertaald naar Nederlands:

 • Spirituele ontwikkeling

 • Maatschappelijke ontwikkeling

 • Psychologische ontwikkeling

 • Gaan staan en handelen

Mijn bedoeling online en offline is dat jij helder hebt wat jouw persoonlijke weg is en hoe je die wilt en kunt gaan. Je kunt daarvoor cursussen volgen, artikelen lezen, (geleide) meditaties doen en andere oefeningen.


Ik beloof met opzet geen gouden bergen, geen snel resultaat. Je wordt geen goede pianist als je niet oefent en je niet verdiept in de muziekleer. Dat geldt ook voor je persoonlijke ontwikkeling.

Deze vier essentials zijn de muziekleer. Ze vragen dat je leest, bestudeert, reflecteert en contempleert. Binnen jouw vermogen, in jouw tempo, overeenkomstig jouw proces, dat wel. Zo maak je een stevig fundament waarop je spirituele en meditatieve ervaringen gebouwd kunnen worden.


Wist je dat in de boeddhistische klooster de meeste monniken niet mediteren? Ze leren teksten uit hun hoofd en werken voor het onderhoud van de kloostergemeenschap. Het klooster is allereerst een veilig onderkomen en een manier om aan een gunstige wedergeboorte te werken. Slechts voor enkelen is het een toevluchtsoord om zich spiritueel te ontwikkelen.

Moderne spiritualiteit

Wel, kloosters zijn hier niet veel en steeds meer kerken sluiten hun deuren. Maar gelukkig heeft spiritualiteit die niet persé nodig. Wel goed gezelschap, online en offline.


Moderne spiritualiteit bestaat uit een grote diversiteit aan ervaringen, belevingen en opvattingen. Zo divers dat geen paraplu groot genoeg is en je door de bomen het bos niet meer kunt zien. 

Paradoxaal genoeg heeft die diversiteit wel een richting: ze leidt naar meer eenheid.

Meditatieve Cursussen die jou steunen

Hoe weet je dan of je op de goede weg bent? Ik heb de afgelopen decennia veel geluisterd, veel gelezen, veel van gedachten gewisseld.

 • Er zijn oude bronnen van wijsheid én er zijn nieuwe inzichten. Wat aanwezig ligt in de diepte, de grond van het kosmisch/menselijke bestaan is al in oude bronnen van wijsheid aanwezig en blijft overeind in nieuwe inzichten. Daar verlaat ik mij op en dat gebruik ik om waan van werkelijkheid te scheiden.

 • Voor voor jou en een ieder die spiritueel leven serieus neemt, ontwikkel ik cursussen waarin oude wijsheid en moderne inzichten gecombineerd zijn. Die kennis leidt door meditatie en oefeningen tot wezenlijke verandering. Je leven verandert in levenskunst.

 • Mijn bedoeling is niet alleen om jou te ondersteunen wanneer jij jouw eigen weg gaat. We willen onderweg ook goed gezelschap voor elkaar zijn.

De Basic Boeddha Leeshoek

 • De meditaties die we in Rheden gedaan hebben staan allemaal in de Basic Boeddha Leeshoek. Je kunt 177 lessen volgen, verdeeld over 5 cursussen, soms met video, soms met tekst, soms beide. Een geweldige uitdaging!
 • Moeilijk om je ritme te vinden? Laat dan de sterren je helpen met Astro Meditaties. Met Voor elke dierenriem periode een meditatie speciaal op maat gemaakt om maximaal met de invloed van de kosmos te kunnen resoneren.
 • Nog steeds in ontwikkeling zijn de korte video's met meditaties voor elke week. Ga er maar even voor zitten en verhoog  je concentratie én gemoedsrust!
 • Even geen zin in een cursus maar wel behoefte aan spirituele inspiratie? Met Boeddha Basic Leeshoek heb je mijn speciaal daarvoor uitgekozen artikelen exclusief bij de hand. Een schatkamer!
 • Je krijgt ook mijn Dharma Dreams nieuwsbrief met aankondigingen van nieuwe artikelen en cursussen
 • Voor de prijs hoef je het niet te laten. En je betaalt maar één keer. Dat is het.
 • Hieronder een korte blik op de cursussen:

4 Lessons - Eenvoudig

Niet begonnen

Ik weet het, voor veel mensen is 10 minuten stil zitten al een hele opgave, tenzij je lekker lui mag zijn aan de Costa's. Wil je toch mediteren, dan helpen deze korte video's je wellicht. Laat het me weten.

4 Lessons - Intermediate

Niet begonnen

Pech! De video's van dit jaar zijn spoorloos. Big Mind zet me op het verkeerde been. Toch een kleine troost: de teksten van de video's uit 2020 zijn hier nog wel te lezen.

10 Lessons - Intermediate

Niet begonnen

Vrijwel alle oude video's zijn weer terecht. Voorzover er video's ontbreken: de teksten van de uit 2021 zijn hier nog wel te lezen.

Hier vind je de meditaties die we al jaren op de dinsdagavond doen in de oude dorpskerk in Rheden.

74 Lessons - Intermediate

Niet begonnen

Dit zijn de meditaties en artikelen die samen de meditaties weergeven die de meditatiekring in Rheden heeft gedaan in 2022. Samen een uitstekende gelegenheid je meditaties te blijven doen.

41 Lessons - Intermediate

Niet begonnen

In het najaar van 2022 hebben we 10 avonden gemediteerd in de Oude Kerk in Rheden. Deze meditaties vind je hier uitgeschreven. Erbij of erna mediteren kun je zelf invullen. Deze series van 10 doen we in het voorjaar en in het najaar, inmiddels voor het 7de jaar.

39 Lessons - Intermediate

Niet begonnen

Dit voorjaar 2023 namen 13 mensen deel aan de meditatie op dinsdagavond in Rheden. Je leest hier de notities van Hans die hij voor deze avonden gebruikte. De rode lijn achter de avonden zijn onderwerpen uit het Boek van Leven en Sterven van Sogyal Rinpoche.

Dagend Inzicht Live Online

Volgend jaar, 2024, begin ik aan een nieuwe uitdaging. We zijn allemaal heel blij met onze meditaties in de Oude Kerk in Rheden. Maar niet iedereen heeft de gelegenheid om daar bij te zijn. Een live cursus online met bijvoorbeeld Zoom, is dan een heel goed alternatief. Je bent dan toch bij elkaar en met elkaar.

Ik denk nu aan 12 avonden, verspreid over een jaar. Er is een cursus voor beginners en een die bedoeld is voor verdieping.  Als rode draad leun ik op de serie boeken ''The Library of Wisdom and Compassion" van de Dalai Lama en op ''Integral Meditation'' van Ken Wilber.

De cursus zal interactief zijn en ook worden opgenomen en uitgeschreven. Dan heb je die altijd bij de hand om op jouw moment nog eens te herhalen. Persoonlijke ondersteuning kan ik geven via email.

De voorbereiding is in volle gang, maar alles is nog mogelijk. Heb je interesse en wil je op de hoogte gehouden worden? Dat kan. Klik op de betreffende knop hierna.

Hoe ga je nu verder?

Je kunt dus meedoen aan de cursussen. Hoe werkt dat?

Traditioneel waren Dharmalessen kosteloos. Dat zou ook nu mooi zijn. Er zijn immers veel mensen die naar de voedselbank moeten voor hun weekboodschappen.  Maar in zo'n wereld leven we niet. Ik heb dus een toegangskaartje bedacht, 'Basic Boeddha Leeshoek'.

Met een éénmalige betaling van €49,50 kom je binnen. Niet alleen in mijn leeshoek, maar in mijn hele leeromgeving. Laten jouw financiën dat niet toe, laat me dat dan even weten met een email.

In 4 stappen ben je ingeschreven. Hoe doe je dat?

 1. Kies hieronder eerst Basic Boeddha. Dat is het toegangskaartje.
 2. Klik op de button. Die brengt je naar een eenvoudige betaalpagina.
 3. Vul in, verstuur en je bent aan boord. Je krijgt een betaalbewijs in je mailbox.
 4. Als de betaling afgerond is ontvang je een email met instructies.

Basic Boeddha Leeshoek

Voor spirituele inspiratie is de Basic Boeddha Leeshoek een onuitputtelijke bron met artikelen, video's en audio's. Je krijgt ook de Dharma Dreams nieuwsbrief. Pak een kop thee en ga er voor zitten. Allemaal met een éénmalige betaling van €49,50. Een goed begin. Verdere verdieping vind je in de live streaming meditaties van Dagend Inzicht Live Online.

Dagend Inzicht Live Online

Met livestream meditatie in je leven brengen. Dat is Dagend Inzicht Online. Twee cursussen live online, ieder 12 avonden. Met Vraag & Antwoord en email-ondersteuning. De livesessies worden opgenomen en uitgeschreven. Je kunt ze dus later nog eens bekijken of de pdf lezen. Nu in voorbereiding. De eerste cursus begint waarschijnlijk januari 2024. Een goed vervolg op Basic Boeddha.

Gedaan? Dan ben je nu binnen en sta je ook op mijn Dharma Dreams emaillijst.
Als je aanmelding en betaling gelukt zijn kun je direct naar Opleidingen, mijn leeromgeving.

Ik ben al ingeschreven. Wat nu?

Geen probleem.

 • Ben je al ingelogd? Klik dan hier om naar het cursusoverzicht te gaan.
 • Wel een account maar niet ingelogd? Doe dat hier onderaan.
 • Lukt iets niet? Neem dan contact met me op.
>
Success message!
Warning message!
Error message!